Reiki är godkänd som stresshantering av Skatteverket. Det innebär att du som har ”friskvårdspeng” på jobbet kan använda den till Reikibehandlingar. För dig som är arbetsgivare innebär det att Reikibehandlingarna är avdragsgilla på samma sätt som exempelvis massage.

Många har en stressig livssituation, både på jobbet och på fritiden, med spänningar och värk, känsla av att inte räcka till och så vidare. Mentala spänningar sätter sig ofta fysiskt i kroppen på olika sätt. Beslutet från skatteverket finns att tanka ner från medlemszonen under rubriken ”Reikiförbundets material”

 

Hur funkar det?

Reiki ger påfyllning av livsenergi (Reiki betyder Rei = universiell och Ki = livsenergi). Detta skapar en djup avslappning som löser upp spänningar. Kroppen får möjlighet att återhämta och läka sig själv, både fysiskt och mentalt.

”Vill du vi ska skriva något speciellt på kvittot? Vill du använda dina friskvårdspengar?

Arbetsgivaren har egna rutiner

Det är arbetsgivaren som väljer om och hur mycket friskvårdspeng varje anställd har och vilka rutiner som gäller. Vissa arbetsgivare tar emot en faktura, men det är vanligare att den anställde själv gör utlägget för behandlingen och får tillbaka pengar. Den anställdas namn ska stå på kvittot, ibland ska även personnumret framgå. Vissa arbetsgivare vill att det står stresshantering på kvittot medan andra vill att det klart och tydligt framgår att det är Reiki det handlar om.

Det är den anställde (kunden) som vet vilka rutiner som finns på arbetsplatsen. Var mån om din kundsupport och hjälp kunden med det administrativa på bästa sätt. Din verksamhet behöver vara registrerad för F-skatt för att arbetsgivaren ska kunna lyfta behandlingen som företagsfriskvård.

Friskvårdsportaler

För att förenkla hanteringen av friskvårdsbidraget har många verksamheter valt att ansluta sig till någon slags friskvårdsportal  (ePassi eller Benify). Det är gratis att vara leverantör hos friskvårdsportalerna, men när kunden nyttjar sitt friskvårdsbidrag tar portalerna en viss avgift (vanligtvis 10% av summan). Fördelen för dig är att vissa kunder hittar dig tack vare att du finns registrerad i friskvårdsportalen. Dessutom slipper de lägga ut pengar för att komma till dig.

distansreiki ger samma resultat som besök hos sjukgymnast

Friskvård täcker även onlinetjänster

Det ökade utbudet av friskvårdstjänster online har gjort att Skatteverket under våren 2020 beslutat att även onlinetjänster ska ingå i friskvårdsbidraget. Detta gäller även Reiki. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

 

Sidan uppdaterad 2024-05-25