Sänker blodtrycket hos vårdgivare i hemmet (både omedelbart och med långsiktig verkan)

Caregiver

Det har kommit ännu en forskningsartikel som handlar om Reiki och cancer. Denna gång handlar det däremot om de anhöriga. Man har studerat stressnivån hos de som vårdar cancerpatienter i hemmet.

Även denna forskning kommer från Turkiet. Den är utförd på sjukhus, på canceravdelningen. Totalt tog studien åtta månader och sträckte sig över åren 2018-2019.

Rapporten kan du läsa här: Effect.of.Reiki.on.the.stress.level.of.caregivers.of.patients.with.cancer >

Det är två saker som studeras:

  1. Är det verkligen skillnad mellan någon som lärt sig Reiki och en fejk-reikiutövare?
  2. Är Reiki stressreducerande?

Två olika grupper

Man delar in de anhöriga som vårdar cancerpatienter i hemmet i två grupper. Båda får 6 sessioner á 45 minuter under loppet av 6 veckor. Sessionen genomförs med 9 st handpositioner som täcker alla chakran, samt fötter och anklar.

I den ena gruppen får de anhöriga Reiki av en Reikiutövare. I den andra gruppen får de handpåläggning av en fejk-reikiutvöare som inte blivit initierad.

Påtaglig skillnad

Det var påtaglig skillnad mellan resultaten i både grupperna. I den med Reikiutövarna minskade både blodtryck och puls. I den med fejk-reiki uteblev resultat. I vissa fall till och med ökade stressen.

SLUTSATS: Reikiinitieringen fungerar verkligen. Det är skillnad mellan en Reikiutövare och en person som inte lärt sig Reiki. Det handlar inte om placebo och det räcker inte med kroppskontakt. För en Reikutövare sker något utöver detta.

puls hos anhöriga under Reiki

En lägre puls är bättre än den högre. Den gråa linjen visar de som fått fejk-reiki, allså någon som inte lärt sig Reiki. Här är det rimligt att placebo hade hamnat. Den orangea linjen visar de som fick Reiki en gång i veckan under 6 veckor. 

 

Puls och blodtryck sänktes

För att studerar stressnivåerna hos de anhöriga undersökte man två saker före och direkt efter behandling.

  1. Stresshormonet kortisol (tog salivprov)
  2. Hjärtats frekvens (blodtryck och puls)

Det blev ingen skillnad på kortisolnivåerna, vare sig hos Reikiutövarna eller fejk-utövarna.

Men på blodtryck och puls blev skillnaden påtaglig! (alltså hos Reikiutövarna, fejk-utövarna fick oförändrat och i vissa fall även försämrat resultat).

 

 

Omedelbar verkan

För de anhöriga som fick Reiki av Reikiutövarna gick både blodtryck och puls ned med omedelbar verkan.

 

blodtryck hos anhöriga

Blodtryck (både det systoliska och det diastoliska) gick ned omedelbart när de anhöriga fick Reiki. Effekten höll i sig (även om blodtrycket gick upp igen mellan behandlingarna) vilket gjorde att effekten blev större vecka för vecka. Den gråa linjerna representerar de som fick fejk-reiki (alltså placebo). De färgade linjerna hur det blev med Reiki. I detta fall är ett lägre blodtryck bättre än ett högre. 

Långsiktig verkan

Reikibehandlingen hade även långsiktig verkan på blodtryck och puls (effekten höll i sig, den återgick inte till sitt ursprungsvärde efter sessionen).

Vi i Förenade Reikiförbundet i Sverige tycker detta är fantastiska resultat! Både att forskningen visar att Reiki fungerar! Både på kort sikt, med omedelbar verkan, och på långt sikt, effekten håller i sig.

Har du tagit del av forskningen där man använder Reiki som komplement till traditionell cancerbehandling?

 

Tips på artikel från Ellinor Häggström

Text: Anna-Sofia G Vesterlund

 

Läs forskningen där Reiki används som komplement till traditionell cancerbehandling: Är det möjligt att må bättre och bättre under kemoterapi? >

De 4 vanligaste forskningsområdena med Reiki – så ser det ut idag (år 2022) – Mycket oväntade resultat! >

 

 

2 tankar om “Sänker blodtrycket hos vårdgivare i hemmet (både omedelbart och med långsiktig verkan)

  1. Pingback: 1 år sedan den Känslomässiga storstädningen lanserades på Youtube - Känsla.nu

  2. Avatar
    Irene Pettersson says:

    Intressant, har ju lärt mig reiki till steg 2, men jag har inte utövat den på andra eller mig själv,(slarvigt av mig), mitt blodtryck åker jojjo, från 128 till 140 i övertryck, mycket har hänt och jag har en kota som jag inte är snäll med, så det gör ont av och till. Men till min förvåning, både för mina sjukdomar och kota, har slitit som ett odjur som nästan tagit musten ur mig 2 gånger om dan, så ligger jag idag på 103/57 (hjälp), har ont, ja! Ska träffa läkare i morgon, hon kanske kan förklara varför hårt arbete kan sänka blodtrycket så grymt, men jag mår så bra annars! Jodå, ska börja meditera mera, har ju växter och djur som behöver mig, är så skönt gå ut i landet och hämta till maten, så jag njuter mellan hårdtrycken

Lämna ett svar